Veilig Sportklimaat bij ERPV de Bommequet
Sport heeft veel positieve kanten en draagt waardevol bij aan de maatschappij, maar er zijn ook minder prettige aspecten die niet over het hoofd mogen worden gezien. Dit gaat over overtredingen van regels, waarden en normen in de sport. Denk hierbij aan zaken als doping, matchfixing, seksuele intimidatie, mensenrechtenschendingen, fraude en discriminatie. Deze excessen kunnen de olympische kernwaarden van respect, vriendschap en fair play ondermijnen. ERPV de Bommequet zet zich daarom actief in voor het creëren van een Veilig Sportklimaat binnen de vereniging.
Vertrouwenspersonen
Heb je behoefte aan een luisterend oor? Aarzel niet om contact op te nemen met onze vertrouwenspersonen!
Word je gepest tijdens trainingen of na een wedstrijd? Heb je problemen met teamgenoten? Of kom je er niet uit met een conflict binnen de vereniging? Misschien ervaar je gedrag van anderen als grensoverschrijdend of als seksuele intimidatie. Als je er niet samen met de betrokken persoon of commissie uitkomt, kun je bij ERPV de Bommequet terecht bij een vertrouwenspersoon voor hulp.
Binnen ERPV de Bommequet zijn er twee vertrouwenspersonen beschikbaar: Karin van den Eshof en Johan Hermus.
Waarom contact opnemen met een vertrouwenspersoon?
Het belangrijkste doel van de vertrouwenspersonen is luisteren. Zij staan open voor alle leden van Bommequet die met vragen of twijfels zitten, of dingen waarover zij zich schamen. Je verhaal is bij hen veilig. Blijf er niet mee rondlopen—samen bekijken jullie de opties. Indien nodig, bemiddelen ze bij conflicten of verwijzen ze je door naar de juiste instanties, zowel binnen als buiten de vereniging.
De vertrouwenspersonen behandelen alles strikt vertrouwelijk. Als er actie wordt ondernomen, gebeurt dit altijd in overleg én met toestemming van de betrokkenen. Jouw privacy is hun hoogste prioriteit!
Hoe kun je de vertrouwenspersonen bereiken?
Je kunt je vragen stellen via het algemene e-mailadres van de vertrouwenscommissie: vertrouwenspersoon@bommequet.nl. Je kunt vragen om contact op te nemen of een vraag stellen die wat algemener van aard is. Beide vertrouwenspersonen ontvangen deze e-mails en één van hen zal, afhankelijk van de vraag, deze in behandeling nemen.